Et øyeblikk fra turen.

AV Saulius Bagdonas / Desember 01, 2022 / Nyheter

Tiveta og Maxbo besøkte Norgips fabrikk

Sammen med vår langsiktige samarbeidspartner Maxbo besøkte vi i går Norges største gipsplatefabrikk.

Norgips er et selskap grunnlagt i 1965 av pioneren Walter Nilsen, som i dag har vokst til en gigantisk produsent av dette byggesystemet på det norske og svenske markedet. De har 133 ansatte.

Selv om vi installerer gipsplater i enorme mengder hver dag, visste vi ikke hvordan dette populære produktet, som de aller fleste eiendomsutviklere bare kan forestille seg å bygge med, er laget. Turen startet med en introduksjon om materialets historie, og fabrikksjef Ole Reidar Warp i Norgips snakket med stor lidenskap om selskapets utvikling og dagens markedsendringer.

Vi vil innrømme at da den fantastiske turen langs produksjonsarterien begynte, steg følelsene av opplevelsen til enestående høyder. I begynnelsen lærte vi mange interessante detaljer, fra at råmaterialet fraktes med lekter fra Tyskland, den kjemiske prosessen, og at det tilsettes gipsplateavfall, som hele tiden transporteres fra alle byggeplasser. Den 185 meter lange produksjonslinjen, består i starten av den nøye tilberedte væskemassen som leveres til papirark gjennom flere slanger.

Når vi beveger oss langs denne lange produksjonslinjen begyner vi snart å se konturene av det som er en standardplate for oss. I denne linjen, litt senere, blir produktet kuttet i passende lengder ved hjelp av en spesiell guillotin. Norgips produserer plater med bredde fra 900 til 1200 mm, mens lengden er 2200 til 3600 mm. Alt er digitalisert. Personalet kan observere produksjonsprosessen og sørge for at alt går greit. Litt senere kom produktene inn i en 10-etasjers tørkeboks, totalrenovert i 2018.

Etter at tørkeprosessen er avsluttet pakkes det på paller, klare til transport. Underveis testes produktene flere ganger daglig for å sikre perfekt kvalitet. Og alt skjer i halsbrekkende fart. produksjonslinjen stopper aldri.

Norgips opplyser at de produserer over 26 millioner kvadratmeter gipsplater årlig. Denne pedagogiske ekskursjonen beriket oss med verdifull kunnskap som utvidet vårt verdensbilde;

Vi møtte mange interessante mennesker. Vi anbefaler på det sterkeste alle representanter fra byggebransjen å besøke gipsplateutvinningsimperiet som ligger ved Drammensfjorden

Veldig verdt det.

Bildeopphavsrett: Norgips.