Tiveta bowlingklubb: Paulius Vindašius, Mantas Budrys, Vilius Raudonis.

AV Saulius Bagdonas / Januar 25, 2020 / Nyheter

Seire utenfor byggeplassen

Hobbyer spiller en viktig rolle i menneskelivet. Det er den tiden da man kan slappe av både fysisk og psykologisk. Det gir krefter til å komme videre i hverdagen. Ifølge forskere i Temple Universitetets medisinskole i Philadelphia (USA) stimulerer det å drive med en hobby områdene i hjernen som er ansvarlige for tankene og følelsene knyttet til livssyn. Positiv stimulering som følger av å drive med noe man er glad i fremmer positive følelser og tanker. På en måte vekker vår yndlingsaktivitet de beste egenskapene i oss. Og hele kjeden rundt oss får utbytte av det. Jorden blir et bedre sted å bo.

Paulius Vindašius, prosjektlederen ved bedriften Tiveta Innredninger AS har sådd det samme frøet som ble sådd i Egypt for 5 200 år siden i sine store teamet: Han smittet dem med bowling. Det er ikke lenge siden han tok en kule i hendene, prøvde seg ut i spillet og forsto at det er en aktivitet som han ville bruke mer tid på og prøve å finne ut spillets hemmeligheter. I dag er Paulius leder i en bowlingklubb som tiltrekker seg stadig flere likesinnede.

Personen som har implementert ideen gir oss mer detaljer om det.

Hvordan ble du opptatt av denne sporten og når skjedde det?

Det er et bowlingsenter i nærheten av hjemmet, og alt er lettere når man kan gå noen sted til fots. I begynnelsen spilte vi om helga mens vi drakk øl. Etter å ha spilt et par ganger forsto vi at det er ikke bare en måte å tilbringe fritiden på, men også en sport. Og denne sporten er svært komplisert. Etter å ha sett flere bilder om hvordan ting skal gjøres kjøpte jeg den første bowlingsballen i desember 2018. Dette er den offisielle datoen da jeg begynte å spille og trene ordentlig.

For andre kan det å kaste en kule for å treffe kjegler virke ganske monotont. Kan du bryte ned denne stereotypen? Fortell mer om spillereglene og -prinsippet. Hva er så spennende der som får deg til å komme tilbake til trening og forbedre ferdighetene?

Det er veldig enkelt å lære å spille bowling. Man kommer fram ved overtrampslinjen og kaster kulen. Det ser veldig enkelt ut. Men hvis man vil oppnå bedre resultater, må man lære å skru kulen i stedet for kaste den i en rett linje. Da er det størst sjanse for å treffe alle kjeglene. Skruteknikken består av mange detaljer: steg, armsvinger, hvor raskt tommelen trekkes tilbake og hvordan man sklir på parketten før å kaste kulen. Det er masse forskjellige ting som man prøver alltid å gjøre på samme måte. Det er mye som avhenger også av oljen, og hver dag er banen innsatt med et forskjellig lag av den. Instrument som banen oljes med er veldig nøyaktig, samme type instrument brukes i medisin. Hver gang oljelaget er forskjellig, så samme kast gir ulike resultater fra en dag til en annen. Man må forstå hvilken type olje er brukt. Men det er ikke alt. Under spillet forandrer banen seg - oljen flyttes rundt eller fjernes, og derfor beveger kulen seg på ulike måter. Det er også viktig å skifte ballbane. Eller kulen. Kuler likner bildekk. Ulike baner krever ulike kuler. Så hvis det er veldig vått, trenger man dekk med stor slitebane mens hvis det er tørt, trenger man en analog til Formel 1 dekk. Med alt dette i tankene oppdager vi noe interessant. Hvis kulen går for langt til venstre, må man kaste den raskere, flytte seg et par staver til venstre eller skifte kule. Man må tenke mye på alt, tilpasse seg skiftende forhold og kjempe mot oljen som om den var en usynlig motstander.

I år har du etablert Tiveta bowlingsklubb som spiller i Romerikes tredje divisjon. Hvordan går det med debuten?

Ja, jeg har formet et lag, vi er medlemmer i Bedriftsidretten. Når det er et nytt lag, starter man alltid i tredje divisjon. Så langt har vi vunnet alle seirene i ti runder, vi har det høyeste poenggjennomsnittet i gruppen og vi har førsteplass i poengtavlen.

Hvor mange registrerte medlemmer er det i klubben?

Det er fem personer som spilte i turneringen offisielt. Det er flere sympatisører som noen ganger blir med på trening.

Kunne du fortelle mer om treningen? Hvor ofte trener dere og hvor langt tar det? Hva er lagets styrker og svakheter?

Noen ganger trener vi om helga, andre ganger om kvelden, det går an på hvor mye tid alle har. Vi forsøker å trene minst en gang i uken, noen ganger klarer vi å trene et par ganger i uken. Vår styrke er det at vi bringer godt humør til turneringer, vi er opptatt av å ha det gøy. Som vår svakhet kunne jeg nevne det at vi har ikke drevet med denne sporten på lenge mens våre konkurrenter har vanligvis spilt bowling i over 10 år.

Hvordan vurderer du bowlingferdighetene til medlemmene i klubber? Kan du nevne de mest lovende?

Vi blir flinkere i hver turnering. Jeg er den mest effektive. Totalt er det omtrent 40 lag og 200 aktive spillere i vår divisjon. Akkurat nå er jeg på 55. plass når det gjelder effektivitet. Det er 2800 aktive medlemmer over hele Norge i Bedriftsidrettsforbundet, og der er jeg på 620. plass. Så det er rom for forbedring. Det spiller imidlertid ingen rolle fordi det viktigste er å vinne som et lag da poengene fra alle konkurransene oppsummeres. Derfor forsøker vi å hjelpe hverandre. Dette spillet er lagresultat-orientert.

Hva er planene deres for neste sesong?

Målet for denne sesongen er å opprettholde førsteplassen og avansere til andre divisjon.

Du organiserer også bowlingsturneringer i bedriften. Ble denne nye underholdningsmåte raskt populær blant ansatte i Tiveta?

Ja, vi har organisert et par turneringer. Det var omtrent 70 deltakere i den siste av dem. Det ser ut til at de fleste likte denne underholdningsmåte, så vi planlegger å organisere flere turneringer i framtiden.

Siden det er en slik interesse, er det kanskje tanker om å utvide antall lag i klubben?

Ja, hvis det er flere som vil trene og spille, utelukker vi ikke at vi vil forme ett lag til.

Kunne du nevne tre grunner til at våre lesere burde prøve seg ut i dette spillet?

Alle – store og små – kan spille og konkurrere mot hverandre. Det er en sport som man kan drive med hele livet. Det hjelper å flykte fra problemer og hodepiner samt å hvile både kropp og sjel. Det er et veldig sosialt spill siden man ikke spiller alene, så det inneholder mye kommunikasjon med andre.

 

 Det eldste utstyret til kjeglespill, dvs. kjegler og kuler, ble funnet under arkeologiske utgravninger i Egypt. Det ble fastslått at de var brukt til spillet for 5 200 år siden. Liknende utstyr ble også funnet av arkeologer i Polynesia. Spillet ble kalt ula maika. Man kastet en kule for å treffe kjegler som sto 60 fot unna (nesten samme avstand gjenstår i dag). Folk spilte et liknende spill også i Hellas og Roma. På 300-tallet var kjegler en del av en religiøs seremoni i Tyskland. I middelalderen begynte dette spillet spre seg som en slags epidemi over hele Europa. Kjeglespill ble spesielt populært i England, Tyskland og skandinaviske land. Kong Edvard II av England forbød ved en spesiell forordning dette spillet fordi folk hadde begynt å bruke for mye tid på kjegler. I 1848 i Skottland ble kjeglespillets hovedregler innført. De er fortsatt gyldige i dag med veldig få forandringer. Spillet med ni kjegler ble brakt til Amerika av nybyggere fra Danmark og Tyskland. Men kort tid etter det ble kjeglene anerkjent som et hasardspill og forbudt. Men sympatisørene av dette spillet fant en vei ut – de la til den tiende kjegle til de ni kjeglene og et nytt spill kalt bowling ble opprettet. I begynnelsen ble det spilt bare av eliten, men snart ble det svært populært blant alle samfunnslagene. Da begynte bowlingsboomen. Det er for tiden over 8 000 bowlinghaller og over 140 000 baner i USA. I 1875 ble et nasjonalt forbund stiftet, og på slutten av 1800-tallet ble alle spillereglene godkjent i Den amerikanske bowlingkongressen. Sportsbowling begynte også å spre seg. En stor impuls i denne saken var den automatiske kjeglereisemaskinen som ble oppfunnet av selskapet AMF i 1946. Da ble bowling moderne og dynamisk. En viktig hendelse var stiftelse av Det internasjonale bowlingforbundet i Hamburg i 1952. Dette forbundet forente alle bowlingspillere i verden. Det var starten på verdens turneringer og mesterskaper.