Paulius Vindašius og Joakim Matos.

AV Saulius Bagdonas / Juni 02, 2022 / Nyheter

P. Vindašius og J. Matos: "Vi vil at de som jobber for oss skal stortrives"

Mange drømmer om å starte en egen bedrift for å kunne realisere seg selv i sin favorittaktivitet.

For mange forblir det en drøm, men ikke for Paulius Vindasius og Joakim Matos. Den nyfødte forretningsideen har allerede blitt en realitet for to kamerater og dedikerte spesialister innen byggebransjen.

Med sitt nye selskap Tiveta Betong AS som leverer betongtjenester er de klar for det norske byggemarkedet. Selv om begge eiere setter ubetinget pris på sin tidligere arbeidserfaring, handler denne historien om tre faktorer: visjon, drivkraft og markedsbehov.

– Under hvilke omstendigheter kom dere inn i byggebransjen og hva er deres erfaring i Norge?

Paulius: Min far var en byggmester og han lærte meg alt om håndverk fra en tidlig alder. Det ser ut til at skjebnen var forhåndsbestemt da min familie stilte forventninger til min karriere i byggebransjen. Min far og jeg har gjennomført mange prosjekter i Litauen, så ble det migrasjon, fordi jeg ønsket å utvide mitt verdensbilde og få mer internasjonal erfaring. Etter flere forsøk i Danmark og Island, brakte skjebnen meg til Norge. Jeg kom hit i 2013. Jeg fikk jobb i byggefirmaet Tiveta AS, hvor jeg fortsatt jobber. Jeg synes at arbeids- og næringsforhold i Norge er noe av det beste i verden. Arbeidsomme og dyktige fagfolk er høyt verdsatt her i landet. Det er gode karrieremuligheter i byggebransjen for de som er målbevisste og ikke er redd for å stå på.

Joakim: Jeg begynte å jobbe da jeg var veldig ung. Litt kjipt å si, men jeg var bare 12 år. Selvfølgelig var det i mitt hjemland - Portugal. Alt gikk greit til jeg ble 23 år gammel, men På det tidspunktet i byggebransjen i Portugal kom det dårlige tider og da begynte jeg å tenke på migrasjon. Jeg fikk en jobb hos Zucotec. Selskapets virksomhet dekket store deler av Europa, som gav meg mange fantastiske arbeidsreiser rundt på kontinentet. Jeg har jobbet i Nederland, Tyskland, Luxembourg, Belgia, Spania og mange andre land. I 2005 kom det mulighet for å jobbe i Norge. Jeg var spent og så frem til å lære om hvordan forretninger gjøres i dette landet, og jeg brente for selve ideen. Jeg kom til Norge samme år og er her fortsatt. I dag har jeg bare de beste tilbakemeldinger om dette landet. Etter min mening er forretningsforholdene her veldig gode og mennesker er høyt respektert. Jeg er meget fornøyd og stortrives her.

– Hvor lenge har du jobbet med bedriftsledelse?

Paulius: i 17 år. Jeg har tenkt lenge på idégenerering og implementering. Mine aller første ferdigheter fikk jeg i Litauen med å jobbe i små byggeprosjekter. Etterpå fulgte det andre land, og til slutt ble det Norge. Nå kunne jeg vurdere meg brødbaking også: fra fabrikksetting til produktlaging og salg. Jeg elsker ledelse og markedsføring.

Joakim: Jeg begynte å jobbe med ledelse i Portugal rett før jeg dro på arbeidsreiser til Europa. Så da jeg var 22 år, og i Norge siden 2009. I dag er det 24 lederskapssår.

– Hva er den største utfordring du har møtt eller stått overfor?

Paulius: Å balansere alt som skal planlegges og utføres er en type usynlig kunst, både i livet og på jobb.

Joakim: Jeg husker ett prosjekt i Norge. Jeg var involvert i en situasjon hvor noen beslutningstakere som sitter med makt, men kanskje ikke den nødvendige fagkunnskapen tok visse avgjørelser for meg. Det gjorde meg bekymret og til og med skremt. Avgjørelsen den gang ble omgjort, men jeg tenker på hvilke konsekvenser det kunne ha fått, og det tenker jeg på til den dag i dag. På den tiden samlet vi gigantiske bjelker og søyler som overlegget skulle legges over. Lederne planla å demontere forskalingen før betongen nådde den nødvendige stivhet og tetthet. Noe som Etter min mening var en farlig avgjørelse. Heldigvis klarte jeg å overtale ledelsen til å ikke gjennomføre planen. Jeg var i alle fall veldig bekymret. Jeg kommer aldri til å glemme det.

– Hva var ditt første inntrykk da dere to møtes?

Paulius: Når det gjelder bygninger fra den tekniske side, så var våre synspunkter stor grad like. Vi snakker ett felles fagspråk og det var klart etter første møtet. Vi er snekkere, og vi begynner alltid å jobbe etter at den armerte betongdelen av bygget er ferdigstilt. Mange ganger stemte ikke planene for fremdrift på byggeplassen med situasjon, og t.o.m. da vår arbeidsfilosofi var likt. Vi samarbeidet om rundt seks prosjekter. Gjennom årene har vårt samarbeid og vennskap blitt sterkere og holdningene til prosesser blitt mer konsistente. Jeg tror vår styrke er at vi var vanlige arbeidstakere før vi startet for oss selv, vi har gått gradene og det har gitt oss god kjennskap til alle ledd i arbeidsprosessene. Det har latt oss lettere forstå byggeprosesser, finne gode og raske løsninger i vanskelige situasjoner. Vi er begge veldig opptatte av teamet vår og de menneskelige ressursene. Ikke minst legges det mye vekt på kvaliteten. Vi ønsker å levere arbeid med høy kvalitet, og vi er glade i de hverdagslige arbeidsprosessene. Det er veldig viktig, tror jeg. Dette arbeidsfeltet er mer enn bare en jobb for Joakim for han er en ekte profesjonell som er skapt for denne jobben.

Joakim: Jeg møtte Paulius første gang mens jeg bygget Hovseter sykehus. Jeg la merke til hans vilje til å løse problemer istedenfor å bare snakke eller forskyve dem til en annen dag. Det gjorde et enormt inntrykk på meg. Jeg syntes han var en fantastisk person. Det viktigste av alt, jeg følte meg trygg. Det var en følelse av at denne personen kunne stoles på. Siden den gangen møttes vi i noen andre prosjekter. Tilknytning og tillit vokste mellom oss over tid.

– Hva var det som gjorde at dere bestemte dere å starte en bedrift sammen?

Paulius: For lenge siden la jeg merke til at betongmarkedet mangler en annen seriøs aktør og at det er en nisje med stor markedsetterspørsel. Hvis man driver en restaurant, er det nødvendig å ansette en dyktig kokk, ikke sant? Joakim er en spesialist på sitt fagfelt med betongarbeid som forstår hvordan denne jobben gjøres, spesielt den tekniske siden av den. I mellomtiden ville jeg ta ansvar for bedriftsstyring og forretningsimplementering. Kort sagt vet han alt om betong, og jeg vet alt om forretningsmessige særegenheter. Hvis vi går tilbake til det eksempelet eller sammenligning med en restaurant, kan det hende at en kokk ikke alltid trenger å styre bedriften, men heller konsentrere seg om å levere det beste produktet. Det er et felt jeg har overtatt i vår virksomhet. Vi ble enige og bestemte oss for at vi begge skulle jobbe mot samme mål, levere det samme produktet, men fra forskjellig perspektiver og ta ansvar for våre oppgaver hver for seg, slik at alt fungerer helhetlig mens vi får det beste ut av hverandre.

Joakim: Jeg kan si meg enig i det som ble sagt før – tillit og søkende etter løsninger på problemstillinger er viktig, tror jeg. Når man har et slikt team kan man lage et godt produkt og utvikle en lønnsom virksomhet.

– Hva tror du er ledelse?

Paulius: For det første er det ansvar og ansvarlighet, hjelp og støtte til dine ansatte. Da får man respekt. For det andre må man tro på seg selv som en leder.

Joakim: Ansvarsfølelse, tålmodighet, hardt arbeid og innsats. – Hvor mange ansatte er i deres team? Paulius: Det er 40 ansatte i bedriften nå. Joakim: Jeg vil legge til at dette tallet vil øke i nær fremtid. Vi planlegger betydelig vekst.

– Hva er kjerneverdier til deres bedrift?

Paulius: Konkurransedyktige priser, kvalitet, arbeid utført i tide, gode arbeidsforhold for ansatte. Hvis man gjør alt riktig, vil virksomheten lykkes.

Joakim: Jeg er enig i Paulius sine påstander. Jeg vil legge til at det er nødvendig å ta vare på ansatte og gi best mulig arbeidsforhold. Vi ønsker at de skal trives i Tiveta Betong AS.

– Hvilke tjenester tilbyr deres firma?

Paulius: Joakim vil fortelle mer om støping, mens jeg vil gjerne fortelle om murertjenester. Hvert land har sin egen måte å gjennomføre byggeprosesser på. I Portugal er alt i utgangspunktet bygget av sement. Det er ingen hemmelighet at landet har en lang tradisjon for muring, som vi skal prøve å realisere her i Norge. Dette håndverket er min gamle drøm.

Joakim: Alt knyttet til betongarbeid. Forskalingsmontering, armerings rammemontering, betongstøping, overflatebehandling, prefabrikkert bygningsramme av armert betong. Tendensen jeg ser i dag i markedet er at forskjellige bedrifter utfører de enkelte deler av jobben. Vi, Tiveta Betong AS, vil tilby komplett service fra A til Å på et sted.

Hvilke prosjekter har dere nå?

Paulius: Vi bygger tre forskjellige bygninger på forskjellige steder. Vi skal utføre støpearbeid, blant annet gulv i en ny idrettshall ved nye Fjerdingby skole, installere et trappeanlegg i betong på Lambertseter og et annet oppdrag på et renoveringsprosjekt i Oslo med sjaktkonstruksjoner.

Joakim: I tillegg er vi i forhandlinger om 11 nye prosjekter. Blant dem er et leilighetskvartal på 60 enheter som krever bygging av hele fundamentet med parkering under bakken.

– Er det mange konkurrentbedrifter i Norge?

Paulius: Det er alltid konkurranse i denne bransjen som vi tar med respekt og på alvor. Det dukker stadig opp nye selskaper på markedet, men noen lykkes og andre ikke. Alle har samme mål – å nå forretningstoppen.

Joakim: For tiden konkurrerer vi med fire bedrifter på tilsvarende nivå. Men etter at vi har vokst sterkere som selskap, endrer markedet seg. Jeg er helt enig med Paulius når det gjelder mål. Vårt mål er å bli markedsleder blant betongbedrifter. – Byggebransjen utvikles stadig med teknologi og innovasjon.

– Hva har dette med virksomheten deres å gjøre?

Paulius: Når det kommer til selskaps interne styringsmekanisme, spiller teknologi en hovedrolle. Jeg tar med meg erfaring fra Tiveta AS og vil bruke den i dette nye selskapet. I dag er teknologitempo så pulserende at man virkelig må ha fokus for å følge med på trender og innovasjoner. Jeg vil understreke at vi bruker mye av tiden vår på dette, fordi det finnes ingen andre måter å bli ledende markedsaktør.

Joakim: Bedriftene jeg jobbet for før har holdt tritt med de nyeste teknologier. Tiveta Betong AS er ikke et unntak. Vi vil følge nøye med på dette, da det er en integrert del av all virksomhet, særlig den siste tiden. Stadig dukker det opp nye verktøy i markedet som forenkler produktiviteten, forbedrer sikkerheten og gir bedre økonomisk avkastning. For eksempel det nye installasjonssystemet for hydraulisk armert betong som vi presenterte i Norge i fjor imponerte mange eksperter og bruken av den teknologien har blitt mer utbredt. Forskalingsleverandører Doka ble positivt overrasket etter å ha sett hvordan vi klarte å bygge tre etasjer i sjakten på en uke. Ingen i hele Europa har klart å gjøre det før.

– Hvordan vil du vurdere dagens byggebransjen i Norge?

Paulius: Markedet er i konstant endring og en ny kvalitets forståelse har dannet seg gjennom tiden. Egenskaper til de moderne konstruksjonsteknologier lar utviklere implementere bærekraftige løsninger. Verdsetting av miljøvennlige løsninger blant næringer og sluttbrukere er beste resultat og belønning for vårt arbeid. Jeg vil nevne at Norge fikk prisen for det høyeste konstruksjonsbygget i tre. Dette landet har for tiden ledende posisjon på mange områder og det er en stor ære og ansvar for oss å operere i dette markedet.

Joakim: Industrien i Norge er en av de mest avanserte i verden. Hovedtrendene innen norsk byggeteknologi som blir brukt i dag er fornybar energi, prefabrikkerte konstruksjoner, bygningsinformasjonsmodellering (BIM), digitalisering, inntak og bruk av avanserte materialer. Når det gjelder omfanget av markedet, så er toppen ikke nådd ennå og vi er bare på vei dit, tror jeg.

– Hva vil Tiveta Betong AS tilby til markedet som andre ikke kan?

Paulius: Våre kunder vil få de beste kvalitetstjenester på betongarbeid i Norge. Vi vil ikke etterlate noen tvil. Joakim: Betongmarkedet opplever mangel på god kvalitet. Vi vil eliminere den mangelen. Dette skal vi gjøre ved å kun ansette profesjonelle arbeidere. – Hvilke mål har selskapet i år? Paulius: Det er et oppstartsår. Vi ønsker å gjennomføre flere prosjekter, bygge et nettverk, spre ordet om oss.

Joakim: 2022 er et år for å legge bra grunnlag for vår fremtid. Vi vil gjøre dette arbeidet fordi det er nøkkelen til å bygge en sunn forretningsmodell. Vi ønsker at andre får vite og høre om oss. Vi vil være omtalt, synlig og kjent fra en god side. Vi må undersøke markedet nærmere, dets nyanser og komme i gang på det nye året i full fart.

– Hvilke betydelige endringer ser dere i bedriften i de 5 kommende år?

Paulius: Stabil bedrift, faste kunder og godt utført arbeid.

Joakim: Være nummer en. Jeg ønsker at de største kunder og entreprenører skal snakke om Tiveta Betong AS.

– Hvilke råd vil du gi til den yngre generasjon som ønsker å bli ledere i byggebransje?

Paulius: Jobbe hardt, ikke gjør dumme ting som kan få deg til å angre senere og fullfør din jobb 100 prosent.

Joakim: Først av alt er det viktig å like det du gjør. Hver dag må man streve etter å bli bedre enn man var i går. Konkurransen er hard, så man må satse høyt og jobbe hardt for å komme til toppnivå i denne bransjen. I begynnelsen når man starter helt på bunnen, er konkurransen alltid lav, men jo lenger man kommer, jo større blir den. For å bli en leder må man jobbe uten å telle arbeidstimer. Selv om man blir en toppleder, slutter aldri arbeidet! Byggesektoren må forbedres hver dag. På denne spillearenaen er det som i boksing. Det er lett å få seirer og bli verdensmester, men det er vanskelig å forsvare tittelen som man har fått.

– Deres nye forretning har akkurat begynt. Fortell oss, hvorfor skal Tiveta Betong AS komme til å lykkes?

Paulius: Joakim har mye erfaring med støping. Dette er en nøkkelfaktor. F.eks. fundamentene til boligkomplekset jeg bor i akkurat nå ble laget i samarbeid med Joakim, så det gir meg trygghet og jeg kan sove rolig i alle typer værforhold. Hans tilnærming og ansvar i alle prosjekter er gull verdt. Jeg vet at denne mannen vil gjøre sin jobb feilfritt. Og det er grunnen for at forretningsplanen vår kommer til å lykkes.

Joakim: Vi stoler på hverandre 100%. Mennesker som Paulius er et sjeldent funn, med sin profesjonalitet innen sitt arbeidsfelt. I tillegg har Tiveta AS allerede lyktes. Paulius er en nøkkelperson til en vellykket bedrift. Så i dag jobber vi begge i et team som liker godt arbeids aktivitetene sine og stadig utfyller hverandre. Vi kommer til å lykkes!