Arbeidsleder Mantas Domeika

AV Saulius Bagdonas / September 09, 2021 / Nyheter

Mantas Domeika og Sommerrogata 1: store prosjekter gir deg selvtillit og lar deg føle verdsatt

Tidlig morgen på Henrik Ibsens gate ble vi møtt av mystisk tåke som gjemte det historiske bygget. Renovasjonsarbeidere har kommet mer enn halvveis på prosjektet. kl. 06.30 på morgenen begynner dagen for alle byggherrer med flerkulturell bakgrunn.

Mange jobbet her fra før av, mens andre er nye. Fra den første dagen symboliserer dette prosjektet den etterlengtede endringen i Oslo.

kl. 7.00 kan man høre sag overflod, hammerbrøl og kransveiv som sier om at ny arbeidsdag har begynt, og at flere hundre spesialister har delt opp arbeidsoppgaver for å nå felles mål.

Det er et sted hvor man har en arbeidsdag på 9,5 time og det føles som en annen verden i en vanlig by. Tusenvis av arbeidsprosesser under et tak som styres av dyktige fagfolk kunne godt ligne på en kjempestor maurtue. Vi er kjempeglade for at Tiveta Innredninger AS team står ansvarlig for de store arbeidsprosessene her.

Mantas Domeika er den ansvarlige arbeidsleder. Hans største oppgave er kontroll av arbeid som utføres på byggeplassen fra den første prosjektdag. Mantas forteller oss ivrig om produksjonsprosesser, møter, nye ansatte som har kommet fra Litauen, den forsinkende forsendelsen med metal-profiler. Selv om det er mange utfordringer, fortsetter han å stråle glede, energi og blir positiv. Han er et godt eksempel på en god arbeidsleder.

I dette intervjuet tar vi deg til Sommerrogata 1 hvor du blir bedre kjent med Mantas sin karriere.

Fortell oss mer om Sommerrogata 1 prosjekt. Hva er spesielt med denne bygningen?

Beliggenhet er den som skiller dette prosjektet fra andre. Vi er i bykjernen ved siden av det kongelige slottet. Her kommer en ny hotellkompleks, 56 leiligheter og offentlige badstuer. Prosjektet består av renovasjon av eksisterende bygning og bygging av nytt bygg. I det kommunale bygget fra 1931-tallet åpner et nytt hotell, restaurant og gjenåpner offentlige badstuer i underetasje som det var i gamle dager. I den sentrale delen av bygningen blir beholdt det autentiske hoved trappeløp og siderom med utsmykningene utført av norske kunstneren – Per Krohg. Den største tiltrekningspunk blir Rotunda på taket av det gamle bygget, og der skal det være Oslos første takbasseng og badstue som blir tilgjengelig for hotellets gjester.

Når startet byggearbeidet, og når planlegges det å være ferdig med det?

Tiveta startet arbeider i april 2020 og planlegger fullføring i januar 2022. Ferdigstillelse er litt forsinket pga. den globale pandemien, derfor er overleveringsdato satt til juni 2022.

Hovedentreprenør for prosjekt er Hent AS som er Tivetas samarbeidspartner i mange år. Hvordan hadde dere det i det siste? Hvilke fellesprosjekter har dere i fremtiden?

Vi deltar regelmessig i anbudsrunder sammen med hovedentreprenør, så det er vanskelig å si hva som kommer til skje i fremtiden.

Hvilke jobber som utføres av Tiveta?

Tiveta utfører alt snekkerarbeid. Vi bygger inner- og yttervegger, monterer vinduer og dører.

Hvilke løsninger brukes for å bygge inner- og yttervegger?

Yttervegger består av oppvarmet/isolert trekonstruksjon på 300+50mm. I veggene bruker vi blåsbar isolasjon som leveres av vår langsiktige partner Isoteks Miljø AS. Bygningens fasade vil ha 3 forskjellige utkledninger som naturstein, puss og murstein. Innervegger som regel blir laget av metallprofiler og gips. På dette prosjektet monterer vi gipsstøp på alle hotellrom for å lage eksklusive gipslister.

Hvordan dette prosjektet skiller seg ut fra tidligere prosjekter? Har du hatt noen utfordringer med gjennomføring av diverse konstruktive løsninger?

Vi har møtt høye krav til støynivå og brannsikkerhet på dette anlegget. Det finnes mange interessante prosjekteringsløsninger, f.eks. toaletter blir montert inni sjaktene. Vi har ekstremt mye å gjøre med dokumentasjon og beslutningstaking ettersom de fleste prosjektrelaterte beslutninger ikke samsvarer med dagens situasjon i det gamle bygget. Det finnes mange andre utfordringer hver dag som f.eks. mange av vegger blir buet. Vi har runde søyler, og alt dette må formes av metallprofiler. Mange vanskelige beslutninger fikk vi ifb. med Rotunda-konstruksjon hvor arbeidet må utføres av flere forskjellige bedrifter, og arbeider må være nøyaktig utført og iht. leveringsfrister.

Du nevnte om at det gamle bygget fra 1931-tallet får en ny-prosjektert del som skal bygges til. Hvilke særegne nyanser dukket opp under renovering av det gamle bygget og bygging av det nye?

Etasjeskiller i det gamle bygget er tynnere, så tillatte belastninger er mye lavere. Vi står klare overfor mange raske beslutninger på stedet for å styrke bygningen. Det er også mange avvik mellom arkitektenes tegninger og reelle situasjon.

Er den nye delen bygges iht. BREEAM-kravene? Hva synes du om den nye standart for bærekraftig bygging? Hvordan vil det utvikle seg i fremtiden?

Hele bygning er bygget iht. BREEAM, men ulike deler har forskjellige byggekrav. Målet er å oppnå BREEAM „Veldig bra “, så derfor hovedentreprenør bestemmer for sine underleverandører om hvilke BREEAM-krav vi må vurdere for å oppnå nødvendige resultat.

Hvor stor del av kontraktsarbeider som er utført?

Vi har for tiden fullført 70% av kontraktsarbeider.

Hvor mange av dere har jobbet på Sommerrogata 1 - byggeplass samtidig?

Vi var nesten 130 stykker i prosjektet samtidig.

Når det gjelder prosjektets omfang, er dette det største prosjektet som Tiveta Innredninger AS gjennomfører?

Ja, så vidt jeg vet, det er det største prosjektet gjennom tidene.

COVID-19 har vesentlig endret byggeplaner rundt i verden. Hvordan ble det håndtert på dette prosjektet og hvordan påvirket dette TIVETA? Hva som var mest lærerik under denne uforutsigbare perioden med pandemien for dere?

Siden Tivetas team består av litauere som har familier i hjemlandet, så ble vi påvirket som mange andre bedrifter. Da pandemien rammet verden var flere av våre ansatte bortreist til Litauen. Det skapte uro i familier hvorav flere av våre ansatte ønsket å si opp sine stillinger. Den vanskeligste tiden rammet oss i januar 2021 og den varte nesten fram til påsken 2021. Ved et smittetilfelle på arbeidsplassen måtte vi sende minst 5 ansatte i karantene. Det tallet økte stadig og i en periode var vi i situasjon at 30% av våre alle ansatte var syke eller i karantene. Vi lærte mye gjennom denne situasjonen og tok hensyn til smittevern på arbeidsplass. Det vi gjorde først, er at vi prøvde å unngå sammenkomster på samme arbeidsplass med andre underleverandører. Vi sikret våre ansattes ankomst til arbeidsplass og tok stort fokus på levekårene. Det fikk oss til å strekke som selskap.

La oss snakke om bygningsstruktur i mer detaljer. Hvilken klasse tilhører dette hotellet? Gjør oss litt bedre kjent med løsninger som skiller dette hotellet ut fra andre i et lignende markedssegment?

Utforming og design av alle hotellrommene er valgt til å gjenspeile moter fra 1930-tallet. Hele interiøret er designet av den velkjente arkitektduoen fra London som heter GrecoDeco. Det er planlagt å ha et 5*-hotell som har veldig god og sentral beliggenhet i Oslo.

Hva slags rom som er prosjekter i dette hotellbygget? Hvor mange gjester vil kunne bruke hotellets tjenester samtidig?

På hotellet vil bli innredet 6 typer rom, og 4 typer kulturminne leiligheter. Det blir 231 rom til sammen som får plass til 500 gjester.

Hvilke moderne innovasjoner har blitt brukt i bygningen ved å bygge dette hotellet?

BREEAM «Veldig bra».

Som det er kjent, dette bygget vil bli det første som vil ha svømmebasseng på taket i Norges hovedstad. I den runde delen av bygget vil være en restaurant. Hvordan bidratt Tiveta til de arkitektoniske løsninger? Hvordan liker dere den arkitekturideen generelt?

Tiveta utførte byggearbeider av Rotunda-ringene og forberedte åpninger for vinduer. Det er tid- og ressurskrevende arbeid for at det er vanskelig å få fine runde former. På bassengsone var det badstueinnredning som vi sto ansvarlig for.

La oss gå videre til leilighetene. Dette prosjektet skal være som et paradis for leilighetseiere med tanke på svømmebasseng og restaurant på taket, og en god strategisk plassering i hjertet av Oslo. Hva mer kan man ønske? Hvor store leilighetene vil bli på Sommerrogata 1? Får man nyte fjordutsikt fra noen av balkongene?

Ved å bo på dette stedet trenger man ikke å ha en stor leilighet. Alle nødvendige aktiviteter og underholdning ligger et skritt unna. Når man har alt så nærme, så holder det med et soveroms leilighet. Alle leilighetene er forskjellige. Størrelser på leiligheter varierer fra 40 til 300 m2. Noen av dem har bare en liten balkong, mens andre har store takterrasser med kunstige åser og gress. Alle leiligheter fra 6. til 9. etasje får en nydelig fjordutsikt.

Stor sannsynlighet at den mest attraktive og dyre leiligheten tilhører loft. Hvilken etasje ligger den i og hvilke byggetekniske elementer skiller leiligheten / leilighetene fra andre?

Det finnes 2 sånne leiligheter i bygget og de ligger i øverste etasjer på begge tårner med tilhørende private takterrasser. Den ene ligger i 8. etasje med direkte trappeadgang til takterrasse i 9. etasje, og den andre ligger i 9. etasje i et annet bygg som er like ved.

Hvilken betydning kommer det nye kvartalet til å ta i Oslos liv?

Med tanke på at beliggenhet er spesielt godt kjent for lokalbefolkning, så burde det livne opp området. I nærområde ligger jo Solli Plass med mange kafeer og restauranter som bestandig fylles opp med besøkene og gjester. Somme-ro kvartalet som ligger rett foran vil sikkert bringe ny ånd. Ikke minst, kommer det offentlige badstuer tilbake til livet.

Det sies at hvert prosjekt er en ny erfaring med mange situasjoner å lære av. Hva er den største fordelen med å administrere dette prosjektet for deg fra arbeidslederens perspektiv?

Det er det mest byråkratiske prosjektet i min hele arbeidskarriere. Alt arbeid måtte dokumenteres mer nøye enn noensinne. Jeg innså at etter dette prosjektet har jeg vokst opp betydelig selv. Jeg fikk helt annen forståelse av konseptet med prosjektledelse, spesielt når man må takle utfordringer i mye større omfang.

Hva er dine sterke sider når det gjelder prosjektomfang? Føler du glede av å jobbe med store prosjekter?

Jo større prosjektet er, jo mer arbeid har man. Jo mer arbeid, jo mer problemer og utfordringer får man. Største tilfredshet er når man kommer bort i det og klarer å håndtere situasjoner for å få utført oppgavene. Når vi når ønskede resultater, blir vi glade.

Hva som motiverer deg mest i dette yrket?

Hvert prosjekt kan bringe både noe nytt og nye utfordringer.

Ved å observere de moderne bygge-standartendringer, hvordan tror du det kommer til å være om 10 år fra nå? Hvordan ser du byggebransjen i fremtiden? Hvor skal fremtiden lede?

Veldig vanskelig spørsmål. Selv om alle tenker på økologi og bærekraft i byggeprosesser, ser vi fortsatt at private investorer ikke tar hensyn til dette. Vi er også litt spent til å se hvordan bygninger som ble laget og printet ved å bruke 3D-modellering klarer seg gjennom tiden.

Hva er dine sterke sider som arbeidsleder? Nevn de 5 viktigste?

Utadvendt, analytisk tenkende, orienteres raskt i situasjoner, har god forståelse i byggeprosesser, fleksibel.

Du kommuniserer med mange mennesker fra forskjellige verdensdeler hver dag, da den norske byggebransjen er en flerkulturell arena. Hvordan klarer du å håndtere ulikheter og finne tilgang til hver enkelt person? Hvor viktig er fleksibilitet i hverdagen?

Fleksibilitet er svart viktig, fordi man må finne løsninger hver gang vi havner i en konfliktsituasjon eller uenigheter med andre bedrifter/underleverandører. Det er derfor spesielt viktig å opprettholde gode relasjoner med kolleger.

Hvor ser du deg selv i fremtiden? Hvilke personlige mål har du?

I fremtiden ser jeg meg fortsatt i byggebransjen med å jobbe med store prosjekter i og rundt Oslo. Jeg tror at jeg vil fortsette å forfølge mine mål, holde meg oppdatert med de nyeste teknologier og alt som er relevant i bransjen.

Er du enig i ordtaket: - Finn deg en jobb du liker, så slipper du å jobbe?

Ja, jeg er helt enig med det. Jeg trives godt i jobben min, og det er stor glede for oss alle å samles igjen på byggeplassen på mandager.

Hva betyr for deg den muligheten til å være en viktig del av store prosjekter som det?

Å få en slik sjanse til være med på dette, gir meg motivasjon til å vokse og være bedre på det jeg gjør. Jeg får mer selvtillit som lar meg føle verdsatt.

Hvor viktig er teamarbeid? Er du stolt av ditt team i Tiveta Innredninger i dag?

Uten samarbeid ville ingen prosjekter vært mulig. Bærekraftig og effektivt teamarbeid er et grunnlag for suksess i prosjekter. Jeg er stolt av mine kolleger og uten tvil jeg vil kalle dem mitt «drømmeteam».

Hvilke råd ville du gi til folk som drømmer om å bli arbeidsledere i store prosjekter som dette?

Jeg ville sagt, ikke vær redde for å stå på både på deres egen vegne og for sitt team. Det er viktig å være utholdende, skarpe og glade for hver overvunnet utfordring.

Og til slutt, hva skulle du ønske for Tivetas tilhenger?

Lik oss, abonner på nyheter, og del gjerne innholdet!


Et sted fylt med historie

Sommerrogata 1 var tidligere hovedkontor for Oslo Lysverker. Det store teglsteinsbygget med kraftig gesims ble ferdigstilt i 1931, komplett med Vestkantbadet i underetasjen. Oslo Lysverker er tegnet av Andreas Bjercke (1883–1967) og Georg Eliassen (1880–1964), arkitektene bak blant annet Sjømannskolen på Ekeberg og Norges Rederiforbunds bygning i Rådhusgaten. Bygget ble til i en tid hvor modernismen var i ferd med å overta for et historisk uttrykk. I denne overgangen vokste art deco frem, en tidlig versjon av funksjonalismen. Interiøret i Sommerrogata 1 speiler denne perioden med geometriske detaljer i matt glass og stål, nydelig lys- og skyggespill, og et sirkulært hovedtrappeløp som dekorativt blikkfang. Innvendig er de kunstneriske utsmykningene utført av Per Krohg (1889–1965), sønn av kunstnerparet Oda og Christian Krohg. Utvendig brytes fasaden opp av relieffer i marmor laget av billedhugger Asbjørg Borgfelt (1900–1976). Sommerrogata 1 er et viktig, bevaringsverdig kulturminne, men på ingen måte et museum. Med respekt for den eksisterende arkitekturen bygges historien videre når området nå transformeres til et attraktivt, pulserende og helt nytt kvartal i Oslos bykjerne. Byvillaen i Inkognitogata 37 fra 1869, tegnet av arkitekt og byggherre Thøger Binneballe (1818–1900), innlemmes også i det nye nabolagsprosjektet.